♠ 652

 ♥ 642

 ♦ QT742

 ♣ 93

   
W    E
   

 ♠ A3

 ♥ AKJ53

 ♦ AKJ

 ♣ AQ4

 

LICITACIJA:

 N
       1 BA (12-14 točk)
 p  p   kontra  p
 2    p   4   
       
       
       
       

ATAKA: ♠ K

W, ki je odprl 1 BA (12-14 točk), napade ♠ K

 

 

 

{slider=NAMIG |closed}

Aduti pri nasprotnikih so razdeljeni 4-1. Potrebna bo previdnost!

{slider=REŠITEV}

Očitno ima W vse manjkajoče točke, vključno z adutsko Q. Če so aduti razdeljeni 3-2, z igro nimamo problemov (potegnemo 2 aduta; če dama ne pade, ji damo vzetek in naredimo vsaj 11 vzetkov).

Kaj pa, če so aduti pri nasprotnikih razdeljeni 4-1? Tudi v tem primeru želimo odigrati adute, da bomo na kare na mizi odmetali izgubne karte iz roke. Če bomo igrali aduta z vrha, nas bo W krajšal s piki, zmanjkalo nam bo adutov in igre ne bomo več mogli narediti.

Da se zaščitimo proti tej razdelitvi, moramo iz roke odigrati ♥ J. Ko nas nasprotnik skrajša s pikom, odigramo še malega aduta. Na ta način za pik nadaljevanje poskrbi tretji adut na mizi.

Zakaj smo prvič odigrali ♥J? Ne želimo, da bi East prehitro prinesel križa skozi AQ4 v roki (drugič to ni več nevarno, saj bomo vzeli križa z A, potegnili adute in na kare na mizi odmetali izgubna križa v roki). Iz istega razloga moramo spustiti pik napad, sicer bi lahko W prišel do E z malim pikom, ki bi nato prinesel križa.

Varno bomo naredili le 10 vzetkov, a toliko je bilo tudi napovedanih in ob razdelitvi kart pri nasprotnikih (W: KQJ7, QT87, 93, KJ8; E: T984, 9, 865, T7652) je to tudi edini način, da uspemo.