♠ A752

 ♥ T

 ♦ AK

 ♣ AK9543

   
W 3 BA   E
   

 ♠ QJ3 

 ♥ AJ5

 ♦ QJT98

 ♣ 62

 

LICITACIJA:

 N
 1   p  1   p
 1 ♠  p  2 BA  p
 3 BA      
       
       
       
       

ATAKA: ♥ 4

West napade ♥ 4, East igra K.

 

 

 

NAMIG

Potem ko smo dobro pregledali vse možnosti, smo ugotovili, da je problem v blokirani karo barvi, saj nimamo varnega vhoda v roko, ne da bi ogrozili napovedano igro.

REŠITEV

...Če namreč poskušamo priti v roko s pikom in je K pri Eastu, nam bo ta pika vzel in odigral srce skozi našega J in nasprotnika bosta verjetno vzela poleg pika še vsaj štiri vzetke v srcu.

Podoben problem z blokirano barvo smo srečali že nekaj časa nazaj. Vse, kar moramo narediti je, da srce pustimo Eastu, prav tako morebitno nadaljevanje v tej barvi in vzamemo šele tretje, pri čemer smo na drugo in tretje srce odmetali moteči kari na mizi. Tako smo naredili vsaj pet vzetkov v kari, po enega v srcu in piku ter dva v križu.

Kaj pa, če East po prvem srcu obrne na kakšno drugo barvo (če to naredi šele po drugem srcu, bomo A lahko odigrali sami, ko bomo v roki in je igra identična kot v primeru, ko je East odigral tri krat srce)? V tem primeru srce barvo še vedno držimo in lahko odblokiramo kari na mizi ter gremo s pikom v roko po visoke kare (naredili bomo vsaj deset vzetkov).

Še kakšna pripomba? Če nam East po srce K vrne pika, ne smemo iz roke igrati figure. Če je namreč K pri Westu in nam figure z njim ne pokrije, ne bomo mogli več v roko s pikom, karo barva pa še ni razvita.

Še karte pri W: KT94, Q8742, 632, 7 in E: 86, K963, 754, QJT8.