♠ AT83

 ♥ Q5

 ♦ A642

 ♣ J52

   
W  E
   

 ♠ KJ974

 ♥ AK4

 ♦ K83

 ♣ T6

 

LICITACIJA:

 N
     1   2 
 3 ♣ (podpora v ♠ in vsaj vabilo)  p  4   
       
       
       
       
       

ATAKA: ♣ A

West potegne križ A, K, Q, East na tretjega križa odmeče srca.

 

 

 

{slider=NAMIG |closed}

Poskusimo ugotoviti razdelitev kart pri nasprotnikih.

{slider=REŠITEV}

Poleg dveh križev, ki nam jih je West že vzel, moramo dati še vzetek v kari. Aduta torej ne smemo dati!

Vendar bi bilo prezgodaj vse staviti na eno karto (impassirati aduta v pravo smer), zato poskusimo ugotoviti razdelitev kart pri nasprotnikih.

Najbolj varno bo, če začnemo s karo K in nato tremi visokimi srci. Malo verjetno je, da ima East sedem srcev ali West poleg 6 križev še 6 srcev, tako da nam ta igra ne more škoditi. Če West reže tretjega srce, ga nadrežemo in odigramo še dve kari, nakar nam je znana celotna razdelitev pri nasprotnikih. Če je imel West dve kari, ima v roki še dva aduta, ki jih sedaj z A in K lahko potegnemo. Če pa je imel prvotno tri kare, je imel le dva aduta že v začetku in jih zopet lahko potegnemo. Malo verjetno je, da je imel West v roki štiri kare, saj bi East na tretjega križa odmetal karo. Prav tako bomo imeli popolno sliko o distribuciji, če nam West na tretje srce odmeče karo. Sedaj igramo karo proti mizi, morebitno Westovo rezanje pa nam ne škodi, saj smo na en izgubni vzetek v kari tako ali tako računali.

Vzemimo zato, da je West tri krat sledil srcu. Sedaj odigramo karo proti A na mizi. Če West to poreže, imamo isti primer kot zgoraj, če sledi, vzamemo z A in odigramo še eno karo in damo vzetek nasprotnikoma. Zopet imamo vse prešteto. Če je West imel tri kare, ima enega aduta, sicer pa dva.

Da smo izpolnili napovedano igro, je bilo potrebno ohraniti mirno kri (ne igrati adutov prezgodaj) in šteti do 13 :).

Še karte pri Westu: Q5, 963, T5, AKQ974 in Eastu: 62, JT872, QJ97, 83.