♠ K5

 ♥ A753

 ♦ KJ4

 ♣ K843

   
W 3 BA   E
   

 ♠ AT4

 ♥ K82

 ♦ T9632

 ♣ AQ

 

LICITACIJA:

 N
     1 
 p
 1   p  1 BA  p
 3 BA      
       
       
       
       

ATAKA: ♠ Q

 

 West napade pik Q.

 

{slider=NAMIG |closed}

 Poskusite najti zvito igro, če je karo Q pri E.

{slider=REŠITEV}

Na prvi pogled izgleda ta igra enostavna. Če je karo Q pri W, imamo sigurnih devet vzetkov, pri ugodni razdelitvi kar pa celo 11.

Kaj pa, če je karo Q pri E? Po neuspešnem karo imapssu bomo -če so piki razdeljeni 5-3 ali 6-2- padli enkrat do dvakrat.

Kaj pa, če vzamemo pik Q na mizi in takoj igramo malo karo proti roki? Če je Q pri W, je vseeno, da smo dali vzetek, saj imamo v roki zavarovan pik. Če pa bi E skočil s karo A na malo karo iz mize, imamo z impassom na Q dva vzetka v kari in s tem obljubljeno igro. Našega kontrakta torej nismo ogrozili, če so kare pri nasprotnikih ugodno razporejene.

V primeru, da je karo Q pri E, A pa pri W, je velika verjetnost, da E ne bo igral Q, saj bo računal na to, da imamo A mi. Na ta način bo W, ki je nenevarni nasprotnik, prvi prišel do vzetka, sami pa bomo lahko nato mirno razvili kare.

Ta elegantna prevara bo uspela proti skoraj vsakemu nasprotniku (ki ne bo videl vaših kart). Če pa bi se našel kakšen ekspert na Eastovem mestu, ki bi kljub vsemu igral Q, našega kontrakta tako ali tako nismo mogli izpolniti, nasprotniku pa lahko le pošteno čestitamo na izvrstni obrambi.

Še karte pri W: QJ976, QT4, A8, 765 in E: 832, J96, Q75, JT92.