♠ AK6

 ♥ J763

 ♦ Q4

 ♣ AQ73

   
W 6    E
   

 ♠ 8742

 ♥ A

 ♦ AK7653

 ♣ K5

 

LICITACIJA:

 N
     1 
 p
 1   p  3   p
 3   p  4   p
 4 
 p  4  p
 4 BA (Roman KCB)  p  5  (3 od 5)  p
 6       
       

ATAKA: ♠J

 

 West napade pik J.

 

{slider=NAMIG |closed}

 Kaj, če so aduti pri nasprotnikih razdeljeni 4-1?

{slider=REŠITEV}

Edina nevarnost, da igre ne naredimo je, če so aduti pri nasprotnikih razdeljeni 4-1. A vseeno je kontarakt možno izpolniti, če naredimo vse majhne adute v roki. Tako bomo -poleg treh križev, dveh pikov in enega srca- naredili še šest adutskih vzetkov in s tem obljubljenih dvanajst.

Da preverimo razpored adutov, moramo -potem, ko vzamemo pik napad- odigrati aduta do A in vzeti še srce A. Nato gremo s karo Q na mizo in v kolikor so aduti razdeljeni 4-1, se je naša previdna igra (da smo potegnili srce A) izplačala. 

Če ima East štiri adute, porežemo srce, odigramo tri križe, porežemo drugo srce in gremo s pikom na mizo. V kolikor je do sedaj vse teklo gladko, odigramo še zadnje srce iz mize in s tako imenovanim en passant-om naredimo še zadnji majhni adut v roki. Če namreč East poreže srce, odmečemo izgubni pik in imamo zadnja dva aduta visoka, sicer pa naredimo srce rezanje in karo K, zadnjega pika pa damo Eastu, ki ga poreže z adutom.

V primeru, da ima štiri adute West, prav tako še ni vse izgubljeno, le da mora imeti West v roki natančno določeno razdelitev kart (in sicer 2-4-4-3). Preverite.

Karte pri W: JT5, QT854, 9, J964 in E: Q93, K92, JT82, T82.