♠ 983

 ♥ 9764

 ♦ A

 ♣ AQJT5

   
W 6    E
   

 ♠ AQ72

 ♥ AKQ5

 ♦ T85

 ♣ K3

 

LICITACIJA:

 N
     1 BA
 p
 2   p  2   p 
 4 BA (RKCB)  p  5 ♦ (0 ali 3 od 5)  p
 5   p  6 ♥ (3)  
       
       
       

ATAKA: ♦ K

 

West napade karo K. 

 

{slider=NAMIG |closed}

Kaj če so aduti pri nasprotnikih razdeljeni 4-1?

{slider=REŠITEV}

V primeru, da so aduti pri nasprotnikih razdeljeni 4-1 in da pik K ne leži, imamo le 10 vzetkov (3 adute, pik in karo A ter 5 križev). Potrebujemo torej 2 karo rezanji za izpolnitev napovedanega slama. Toda previdno! Če gremo v roko z adutom za karo rezanje, lahko izgubimo kontrolo nad igro v primeru, da so karte pri nasprotnikih razdeljene kot v diagramu (West ima 4).

Če namreč igramo še enega aduta in porežemo še zadnjo karo, nam bo West prej kot slej porezal križa, nam izbil aduta in dali bomo vsaj dva pika. Prav tako ni dobra igra križ v roko, saj bo igro z aduti diktiral West (preverite). Prepozno je tudi, če v četrtem štihu prepustimo adutski vzetek nasprotnikom, saj nam bo West vrnil še enega aduta, tako da ne bomo mogli porezati zadnje kare na mizi, pik imapass pa tudi ne leži.

Skriva pa zadnja ideja v sebi rešitev, le pravočasno (namreč v drugem štihu) moramo Westu prepustiti aduta. Recimo, da nam vrne aduta (enako je, če East prinese pika). Porežemo karo, gremo s pikom v roko, porežemo še zadnjo karo, pridemo v roko s križem, potegnemo adute in slam je narejen.

Zopet se je pokazalo, kako pomembno je narediti načrt v zgodnji fazi igre.

Še roki W: K64, J832, KQ93, 84 in E: JT5, T, J7642, 9762.