♠ Q2

 ♥ 6543

 ♦ A2

 ♣ K7543

   
W  3 BA  E
   

 ♠ K85 

 ♥ AK

 ♦ KJ7654

 ♣ A6

 

LICITACIJA:

 N
     1 
 p
 1   p  2 BA  p
 3 BA      
       
       
       
       

ATAKA: ♠ 6

 

 West napade pik 6, Q na mizi drži.

 

{slider=NAMIG |closed}

 Easta ne smemo spustiti do štiha!

{slider=REŠITEV}

Edina nevarnost je, da ima West pet pikov. Zaenkrat imamo v roki še zaščitenega kralja, zato moramo paziti, da držimo Easta daleč stran od vhoda, saj bi prinesel pika skozi našega kralja. Vprašanje je torej, kako odigrati čim bolj varno in ne pustiti Easta v štih.

Imamo sedem visokih vzetkov (pika in po dva v vsaki od ostalih barv), za manjkajoča dva imamo največ možnosti v kari. Če so kare razdeljene 3-2, ni problema, saj igramo A in imapass na J. Tudi če nam West vzame z Q, bomo naredili vsaj 10 vzetkov. Kaj pa, če so kare pri nasprotnikih razdeljene 4-1?

Če ima West štiri, moramo upati, da ima prav tako samo štiri pike in bomo imelai dovolj časa, da razvijemo dva vzetka v kari. Če pa ima East štiri, je situacija podobna ali pa tudi ne?

Kaj, če ima West single Q? Če igramo karo A iz mize in pade Q pri Westu, ne moremo več narediti kontrakta (razen pri kakšnih res srečnih razdelitvah v križu). Tudi, če igramo karo iz mize ne bomo vedeli, kaj narediti, če igra East T. Pravilna igra je sedaj že bolj razvidna, a ne? Potem ko smo vzeli Westov napad s pik Q na mizi, gremo s srcem v roko in igramo karo. Če igra West Q (tako kot v diagramu), mu vzetek prepustimo, kara je razvita, pik K pa tudi na varnem. To igro -imenovano avoidiance- smo že srečali v enem od prejšnjih problemov. Če pa igra West malo karo, upamo, da je kara razdeljena 3-2 ali pa piki ne preveč neugodno.

Še karte pri W: AJ963, QT92, Q, Q98 in E: T74, J87, T983, JT2.