♠ AK

 ♥ 763

 ♦ A92

 ♣ T8763

   
W 3 BA   E
   

 ♠ 74

 ♥ AQJ

 ♦ KJ653

 ♣ A54

 

LICITACIJA:

 N
     1 BA
 p 
 3 BA      
       
       
       
       
       

ATAKA: ♠ 5

 

 West napade pik 5.

 

{slider=NAMIG |closed}

 Poskusimo najprej z imapssom v srcu.

{slider=REŠITEV}

Verjetno ste opazili, da moramo po tem napadu narediti devet vzetkov, ne da bi predhodno prepustili dva nasprotnikom. Če naredimo pet vzetkov v kari, ni problemov. Če pa to ni možno, potrebujemo dodaten vzetek v srcu. Seveda pa lahko pri tem karo odigramo tako, da bo nasprotnik že prej razvil pika.

Tisti, ki redno rešujete to rubriko, ste verjetno ugotovili, da lahko v kari varno naredimo 4 vzetke. Da pa ugotovimo ali potrebujemo v kari pet ali le štiri štihe, odigramo najprej srce impass. Če bo vzel West in vrnil pika, nam ne preostane nič drugega, kot da igramo v kari na pet vzetkov (3-2 razdelitev pri nasprotnikih in Q pri Eastu).

Če pa je srce imapass uspel, igramo karo varno na štiri vzetke: karo K in mala kara proti mizi. Če West ne sledi več, igramo A in karo proti J v roki. Če pa West sledi, igramo z mize višjo karto od njegove in zagotovljene imamo štiri karo vzetke (preverite).

Upam, da nihče ni bil preveč požrešen in ponovil srce imapassa, saj bi lahko -pri drugačni razporeditvi kart kot v diagramu- kakšen zelo zviti West spustil prvega srca, drugega vzel in potegnil nekaj precej neugodnih pikov :(.

Še karte pri W: J9852, 84, QT84, Q2 in E: QT63, KT952, 7, KJ9.