♠ K4

 ♥ 862

 ♦ AK7652

 ♣ 83

   
W 3 BA   E
   

 ♠ A86

 ♥ AQ9

 ♦ 43

 ♣ AT542

 

LICITACIJA:

 N
     1 
 p
 1   p  1 BA  p
 3 BA      
       
       
       
       

ATAKA: ♥ 3

 

 West napade srce 3, East igra J.

 

{slider=NAMIG |closed}

 Kare so pri nasprotnikih razdeljene 4-1, na mizo imamo le en vhod (pik K)!?

{slider=REŠITEV}

Po srce napadu imamo pet gotovih vzetkov v majorjih in križu, torej potrebujemo štiri v kari. Če ta barva razpade 3-2, nimamo večjih problemov. Kaj pa, če je razdeljena 4-1?

Ker imamo v piku le en vhod na mizo, vse tako kaže, da v tem primeru nimamo možnosti. Ker moramo tudi ob ugodni razdelitvi kar nasprotnikom dati vzetek v kari, je najbolje, da jim ta štih damo kar takoj. Katero koli vrnitev vzamemo v roki, iz katere sedaj lahko igramo še eno karo, pri tem pa je ostal pik vhod na mizo nedotaknjen. Pri taki igri rečemo, da smo si ohranili komunikacije z mizo. Če so kare razdeljene 3-2. bomo naredili deset, sicer pa devet vzetkov.

Dodajmo, da bi bilo spuščanje vzetkov nasprotnikom lahko nevarno, saj bi po dobljenem vzetku v eni barvi, na primer srcu, lahko poskusili s križem in obratno.

Upati moramo, da je srce barva razdeljena 4-3, kar je po napadu zelo verjetno in da briž ne razpade slabše kot 5-2. Pa še v teh dveh primerih, če kara seveda ni razdeljena 3-2, se lahko zgodi, da nasprotnik s četrto karo nima več nevarne barve, ko pride do vzetka.

Še karte pri W: J932, KT53, T, Q976 in E: QT75, J74, QJ98, KJ.