♠ 652

 ♥ K843

 ♦ 73

 ♣ 8742

   
W 3 BA   E
   

 ♠ AKJ4

 ♥ AQ7

 ♦ AQ

 ♣ QJT3

 

LICITACIJA:

 N
     2 
 p
 2   p  3   p
 3   p  3 BA  
       
       
       
       

ATAKA: ♦ J

 

 West napade karo J, East igra 6.

 

{slider=NAMIG |closed}

4 srca in 3 piki ali 3 srca in 4 piki. Katera linija je prava? Kako to izvedeti?

{slider=REŠITEV}

Potem ko smo vzeli karo napad z damo, lahko preštejemo sedem gotovih vzetkov. Ker karo barvo držimo le še enkrat, ni časa za razvoj križa. Napovedano igro bomo morali narediti s pomočjo majorjev.

Seveda bi bilo koristno vedeti, koliko vzetkov imamo v srcu, saj je od tega odvisna naša igra v piku. Ali vidite način, kako bi od basprotnikov dobili to informacijo?

Najboljša igra za to je srce dama iz roke. Oba nasprotnika bosta verjetno želela signalizirati pattnerju, koliko kart imata v srcu, tako da bo le-ta spustil s (hipotetičnim) srce asom dva krat in ne bomo mogli po trinajsti vzetek v srcu na mizo (na katero sicer nimamo vhoda). S pomočjo te ukane oziroma dobre tehnike (kakor vam je ljubše) smo si ustvarili sliko glede razdelitve v srcu pri nasprotnikih.

Če "je" srce barva razdeljena 3-3, bomo pika igrali varno za tri vzetke: najprej asa in kralja ter nato majhno karto iz mize proti roki (na ta način se zaščitimo proti double dami pri Westu). Če pa menimo, da srce ne razpade, potrebujemo v piku štiri vzetke in najboljša igra za to je pik impass.

Še karte pri W: Q8, T62, JT984, A95 in E: T973, J95, K652, K6.