♠ 752

 ♥ 7

 ♦ J9643

 ♣ J742

   
W 3 BA   E
   

 ♠ AKQ

 ♥ AK6

 ♦ K52

 ♣ KQT5

 

LICITACIJA:

 N
   p  2 
 p
 2   p  2 BA  p
 3 BA      
       
       
       
       

ATAKA: ♥ 3

 

 West napade srce 3, East igra J.

 

{slider=NAMIG |closed}

 Tehnično igre skoraj ne moremo narediti. Čas je za ukano.

{slider=REŠITEV}

Za konec zimskih počitnic si poglejmo eno izmed najbolj znanih ukan.

Imamo le osem vzetkov, srce barva je pri nasprotnikih v najboljšem primeru razdeljena 5-4, tako da je zelo mala verjetnost, da lahko igro tehnično naredimo (srca so razdeljena 6-3 ali slabše, igralec s 3 srci ima oba manjkajoča asa, če sta deljena pa zadanemo, da izbijemo najprej tistega, ki ga ima igralec s šestimi srci), saj je nasprotnik tempo pred nami. Pa poskusimo z ukano.

Ena od možnosti bi bila, da pridemo takoj s križem na mizo in odigramo karo proti kralju v roki. Če je križ as pri Westu in karo pri Eastu ter nobeden od nasprotnikov ni vzel svojega asa takoj, gremo nazaj na razvoj križa in naredimo devet vzetkov. Vse skupaj je bolj malo verjetno, zato poskusimo z nekoliko bolj prebrisano igro.

Srce napad vzamemo takoj, da si nasprotnika ne moreta signalizirati dolžine in iz roke v drugem štihu igramo karo kralja. Eastu bo zelo težko vzeti kralja, saj ne ve ali imamo vhod na mizo in koliko vzetkov sploh imamo. Če imamo v kari KQx, kakor kaže naša igra, mora dvakrat spustiti karo. Potem, ko smo s karo kraljem naredili vzetek, gremo seveda na razvoj križa in napovedano igro varno pripeljemo domov.

Je pa pri večini ukan pomembno, da povsem mirno in v običajnem ritmu odigramo prva dva vzetka. Če bi namreč po dolgem razmisleku vzeli srce napad, nato zopet "padli v trans" preden bi odigrali karo kralja, bi nam lahko East, ki mu je ukana znana, prišel na sled.

Še karte W: T93, QT832, Q8, A93 in E: J864, J954, AT7, 86.