♠ A8

 ♥ A72

 ♦ AKQJ5

 ♣ Q64

   
W  3 BA  E
   

 ♠ K2

 ♥ Q98

 ♦ 863

 ♣ 97532

 

LICITACIJA:

 N
     
 1 
 kontra  p  2   p
 2 ♥ (forcing)  p  2 BA  p
 3 BA      
       
       
       

ATAKA: ♠ Q

 

 West, ki je odprl 1 srce, napade pik damo.

 

NAMIG

 Ste že slišali za intrafinesso? Poskusite jo v srcu.

REŠITEV

Imamo le osem vzetkov. Kje lahko razvijemo devetega, ne da bi nas nasprotnika prej zrušila?

Ena možnost je seveda križ. Ker je West odprl, lahko računamo na to, da so skoraj vse točke pri njemu, kar pomeni, da verjetno nimamo dveh vhodov v roko. Možno bi sicer bilo, da ima West križ asa in kralja v dvoje ter štiri visoke pike, tako da nam nasprotnika lahko vzameta le po dva križa in pika, mi pa med tem razvijemo križ vzetek. Možno, a malo verjetno.

Boljšo igro nam ponuja tako imenovana intrafinessa, o kateri je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja v znamenitih BOLS nasvetih mednarodne organizacije novinarjev bridža (IBPA) prvič pisal znameniti brazilski as Gabriel Chagas.

Ker je West odprl licitacijo s srcem, jih ima vsaj pet. V kolikor ima East fanta ali desetko v največ dvoje, lahko igro naredimo na naslednji način. Pik napad vzamemo na mizi in igramo srce. V kolikor East sledi z majhno karto, igramo iz roke osmico, ki jo West vzame in verjetno vrne še enega pika. Tega vzamemo v roki in igramo srce damo. Če ima East res enega od obeh želenih kart (fanta ali desetko), sta nasprotnika brez moči. Ko namreč West pokrije damo s kraljem, vzamemo na mizi z asom, pri Eastu pa pade desetka ali fant in na ta načn postane devetka v roki deveti štih.

Še karte W: QJT3, KJ643, 42, AK in E: 97654, T5, T97, JT8.