♠ A854

 ♥ KQ42

 ♦ AJ6

 ♣ 83

   
W 6    E
   

 ♠ 7

 ♥ AJT763

 ♦ Q754

 ♣ AQ

 

LICITACIJA:

 N
     1 
 p
 4   p  4 BA   p
 5 ♦ (3 od 5 A)  p  5 BA  p
 6 ♣ (0 K)  p  6   
       
       
       

ATAKA: ♠ Q

 

West napade pik damo. 

 

NAMIG

 Tokrat moramo najti pravo kombinacijo pri odigravanju minorjev.

REŠITEV

Če se po tem, ko potegnemo adute, lotimo impassa v kari in ta ne leži, nam bo East vrnil križa in nas prezgodaj postavil pred odločitev: bomo igrali križ impass ali na 3-3 v karah?

Zakaj ne bi poskusili oboje? Precej boljša igra je po adutih igrati malo karo iz mize. East ne more igrati kralja, če ga ima, v kolikor pa West vzame kralja z damo, nima za nas nevarne vrnitve in bomo pred križem lahko testirali razdelitev v kari.

Vendar pa lahko igro -če so aduti razdeljeni 2-1- še izboljšamo. Pik napad vzamemo z asom na mizi, režemo pika visoko, gremo z adutom na mizo, režemo še enega pika visoko, odigramo drugega aduta do mize in režemo še zadnjega pika. Sedaj odigramo karo do asa in karo proti dami v roki. S to linijo bomo igro naredili vedno, ko so kare razdeljene 3-3 ali pa je karo kralj pri enem od nasprotnikov sam ali v dvoje. Če nobena od teh možnosti ne uspe, nam še vedno ostane impass v križu.

Kot ste morda opazili iz diagrama, sta uspešni tako najboljša kot najslabša linija igre. Saj veste, da zna biti bridž včasih tudi krivičen. Sicer velja to le pri posameznih razdelitvah, na dolge proge pa bodo pravilne igre precej bolje nagrajene kot srečne.

Še karte pri W: QJT6, 85, K9, KT752 in E: K932, 9, T832, J964.