♠ AQ75

 ♥ KT

 ♦ AKJ

 ♣ A943

   
W  E
   

 ♠ 6

 ♥ AQJ963

 ♦ T9852

 ♣ 7

 

LICITACIJA:

 N
     4 
 p
 6       
       
       
       
       
       

ATAKA: ♠ J

 

West, za katerega se izkaže, da ima vse manjkajoče adute, napade pik fanta.

 

NAMIG

Kako moramo igrati, če ima East četrto karo damo? 

REŠITEV

Na srečo imamo v roki dovolj visokih adutov, da si lahko prevzamemo desetko iz mize. Vendar moramo biti vseeno previdni, kako bomo odigrali karo barvo. Ko namreč potegnemo Westove adute, nam v roki ostane le še eden.

Če so kare pri nasprotnikih razdeljene 3-2, nimamo problemov. Razen, če bi igrali karo impass in ta ne bi ležal. V tem primeru bi nam namreč nasprotnika igrala še enega pika, ki bi ga porezali z zadnjim adutom, ki je hkrati zadnji vhod v roko, karo barvo pa bi imeli zablokirano.

Ta razmislek nam pomaga k pravi rešitvi v primeru, da ima eden od nasprotnikov četrto karo damo. Igra vseh treh visokih kar potem, ko smo potegnili adute namreč ne bo pomagala, saj nam bo obrambni igralec spustil tretjo karo. V roko pa lahko pridemo le z zadnjim adutom, ko kare še niso razvite.

Prava igra je torej zopet v deblokiranju. Potem ko smo vzeli napad z asom in odigrali enega aduta ter zvedeli slabo novico o razdelitvi adutov, odigramo eno visoko karo z mize, prevzamemo aduta v roki in potegnemo še tri adute, pri tem pa iz mize odmečemo/deblokiramo preostali kari. Karo desetka poskrbi za karo damo, v roki pa imamo še vedno enega aduta.

Igro bomo padli le v primeru, ko West nima kare. Proti tej razdelitvi pa se že od začetka nismo mogli zavarovati.

Še karte W: JT94, 97542, 6, QT2 in E: K832, -, Q743, KJ865.