♠ AQ75

 ♥ KQ62

 ♦ 74

 ♣ KQ4

   
W 6    E
   

 ♠ KJT8632

 ♥ J9

 ♦ AQ92

 ♣ -

 

LICITACIJA:

 N
     
 p
 1 BA  3   3   4 
 4   p  6   
       
       
       
       

ATAKA: ♣ 9

 

West napade križ 9.

 

NAMIG

Na križ kralja iz mize v prvem štihu bo East igral mali križ!?

REŠITEV

Če karo impass leži, seveda nimamo nobenih problemov z napovedano igro, zato poglejmo, kakšne možnosti imamo. če je karo kralj pri Westu.

Po napadu je očitno, da je križ as pri Eastu. Če torej igramo iz mize figuro in porežemo Eastovega asa, smo si na ta način ustvarili en odmet. Vse, kar še potrebujemo, je srce as pri Westu (na primer, da se tako odločimo na podlagi Eastove licitacije). Ko namreč porežemo križ asa in potegnemo adute, odigramo srce asa iz roke in West je pred nerešljivo dilemo. Če igra asa, nam na ta način omogoči še dva odmeta za kare. V kolikor pa asa ne igra, odmečemo izgubnega srca iz roke na križ damo in lahko poskusimo s karo impassom za prekovzetek.

Vendar pa obstaja vrzel v našem razmišljanju. Preveč optimistično smo pričakovali, da bo East kar tako igral asa v prvem štihu. Večina igralcev na njegovem mestu sicer bi, a če dobro razmisli, bo East našel pravo obrambo. Če bo (po ali iz) napada ugotovil, da križa nimamo in bomo tako ali tako imeli en odmet na križe, nam bo to možnost pustil takoj, kar pa nam prav nič ne pomaga. Če namreč na križa iz roke odmečemo srca, bo West vzel prvo srce, če pa odmečemo karo, nam bo West prvo srce spustil.

Če smo vse to opazili, imamo tudi mi za tako dobrega obrambnega igralca odgovor. Na Westov napad igramo malega križa iz mize in režemo v roki. Potem igramo takoj malo srce iz roke in West je v podobni dilemi kot prej, le da smo prezgodnji odmet iz roke odložili na ugodnejši trenutek.

Še karte W: -, AT874, KT85, 9862 in E: 94, 73, J63, AJT753.