♠ Q842

 ♥ A

 ♦ Q4

 ♣ K98542

   
W 6 ♦ x   E
   

 ♠ A6

 ♥ J862

 ♦ AKJT962

 ♣ -

 

LICITACIJA:

 N
     
 2 
 3   p  3   p
 3   p  6   p
 p  x     
       
       
       

ATAKA: ♣ 3

 

 West, ki je odprl weak 2 v srcu, napade križ 3.

 

NAMIG

 North ima tri adute.

REŠITEV

Na srečo nismo dobili adutskega napada, tako da lahko preštejemo enajst visokih vzetkov: sedem adutov, majorska asa in dve rezanji na mizi. A kje lahko pridemo do dvanajstega?

Edina možnost za to se ponuja v piku, zato moramo dati vzetek nasprotniku, ki bo v tistem trenutku v roki imel le še pik barvo, skupaj s kraljem. Glede na Westovo otvoritev, je to lahko le East.

Kateri vzetek pa mu lahko damo? Edina možna barva je adut, kar pomeni, da smo se odpovedali enemu že štetemu vzetku, zato moramo razviti še en štih na mizi (edini kandidat za to je križ). Po drugi strani moramo zadržati adutsko dvojko, ki bo služila temu, da Easta v pravem trenutku eliminiramo.

Igra bi torej morala potekati takole. Prvega križa porežemo, igramo srce do asa, nato navzkrižno režemo tri križe in dve srci in v kolikor je križ barva razpadla oziroma je as padel, potegnemo še adute ter s skrbno prihranjeno karo dvojko damo vzetek Eastu. Ta ima v roki le še pike s kraljem in mora dati pik dami vzetek na mizi, kjer bomo potegnili še vzpostavljenega križ kralja, na katerega bomo odmetali zadnje srce iz roke.

Kot že veliko krat do sedaj, je odločila premišljena igra v prvem štihu.

Še roki W: T3, KQT954, 3, J763 in E: KJ975, 73, 875, AQT.