♠ 98

 ♥ KQ42

 ♦ QJ2

 ♣ Q843

   
W  4   E
   

 ♠ A6

 ♥ AJT986

 ♦ 865

 ♣ A9

 

LICITACIJA:

 N
     1 
 p
 3   p  4   
       
       
       
       
       

ATAKA: ♥ 3

 

 West napade aduta, East sledi.

 

NAMIG

 Križev kralj je pri Westu. 

REŠITEV

Imeli smo srečo, da nismo dobili pik napada. Dati moramo namreč enega križa in dve kari, edina možnost za odmet pika pa se ponuja v križu. Če je križ kralj pri Westu, smo že zelo blizu. Odigramo križ asa in mali križ proti dami in v kolikor West vzame s kraljem ter vrne karo, se moramo sprijazniti s 75-odstotno možnostjo na uspeh, če je namreč vsaj ena od obeh figur v kari pri Westu.

V kolikor pa West vrne katero koli drugo barvo, napovedane manše ne moremo več pasti. Recimo, da vrne aduta. Le-tega vzamemo na mizi, porežemo križa, potegnemo pik asa, gremo z adutom na mizo, na križ damo odmečemo pika in porežemo pika iz mize. Nato igramo karo do dame in East je eliminiram. Ali nam bo razvil karo vzetek na mizi ali pa nam bo vrneil eno od črnih barv, ki jo bomo porezali na mizi, iz roke pa bomo odmetali eno karo.

Upam, da ste opazili, da moramo v drugem štihu odigrati križ asa. Če namreč igramo mali križ iz roke, ki ga West vzame s kraljem in nam vrne katero koli barvo razen križa, nimamo dovolj vhodov na mizo, da bi odigrali vse križe in pike preden predamo Eastu vzetek v kari.

Še karte pri W: QT43, 53, T943, KT6 in E: KJ752, 7, AK7, J752.