♠ A964

 ♥ A543

 ♦ K5

 ♣ T32

   
W 4    E
   

 ♠ Q

 ♥ QJT986

 ♦ Q97

 ♣ AQ8

 

LICITACIJA:

 N
   p  1 
 2 
 3 ♦ (podpora, inv+)  p  4   
       
       
       
       
       

ATAKA: ♠ J

 

 West napade pik fanta.

 

NAMIG

Aduti so razdeljeni 2-1, karo as je pri Westu.

REŠITEV

Če so aduti razdeljeni 2-1 in je karo as pri Westu (kar je po licitaciji verjetno), igre ne moremo pasti. Moramo pa odigrati previdno.

Kombinacija v križu nas spomni na eliminacijo, zato poskusimo najprej odigrati vse ostale barve.

Potem ko smo vzeli pik napad z asom, porežemo še enega pika, gremo s srce asom na mizo (recimo, da sta nasprotnika sledila z malima adutoma), in porežemo tretjega pika.

Če nas West nadreže, je že eliminiran: križa ne more prinesti, karo pa vzamemo na mizi, porežemo pika in takoj odigramo karo damo. West lahko zopet prinese karo, ki jo porežemo na mizi in opigramo križa proti roki. Nasprotnika sta brez moči. Če East igra malo karto, igramo osmico, v kolikor pa igra devetko ali fanta, pokrijemo z damo, ki jo West vzame, vendar mora sedaj prinesti križa v našega asa z osmico.

Torej recimo, da West ne poreže tretjega pika, zato nato igramo malo karo iz roke. West mora spustiti, saj imamo sicer odmet enega križa z mize na karo. Porežemo še zadnjega pika in igramo karo damo iz roke. Situacija je podobna kot prej. West lahko prinese tretjo karo, a ga bomo eliminirali v križu.

Partija je originalno obrambni problem (resnici na ljubo torej ne gre za problem izvajanja) iz knjige Masterpiece of defence Juliana Pottage-a, kjer izvajalec (napačno) po prvem pik rezanju igra impass v adutu, ki ga East vzame s kraljem in optimalno vrne križa nato pa mora West (to je problem) vrniti karo fanta ali desetko.

Še roki W: J3, 2, AJT632, KJ95 in E: KT8752, K7, 84, 764.