♠ AT5

 ♥ AQ

 ♦ 5432

 ♣ 6542

   
W 3 BA   E
   

 ♠ KJ2

 ♥ J62

 ♦ AQ

 ♣ AKQ83

 

LICITACIJA:

 N
     2 BA
 p
 3 BA      
       
       
       
       
       

ATAKA: ♥ 5

 

 West napade srca.

 

NAMIG

Varno moramo odigrati križa, tako da ne spustimo prekmalu Easta v štih, saj nam lahko vrne karo, dokler nismo razvili devetih vzetkov.

REŠITEV

Ker imamo osem visokih vzetkov in možnosti za deveti v vseh barvah, ne smemo dopustiti, da bi z malomarno igro spravili napovedani kontrakt v nevarnost.

Kako torej brez tveganja narediti deveti vzetek?

Ker bi bilo nevarno, da srce napad vzame East in nam vrne karo, vzamemo na mizi z asom in igramo križa. Če igra East malega križa, igramo iz roke osmico in si na ta način že zagotovimo deveti vzetek. Če namreč West vzame, so zunaj le še trije križi, mi pa imamo v roke še štiri. V kolikor pa West križa sploh nima, smo z osmico že naredili manjkajoči vzetek. V vsakem primeru imamo sedaj tempo, da razvijemo en štih še v srcu.

V primeru, da igra East enega od visokih križev, West pa ne sledi, kar je edina še možna nevarnost, vzamemo v roki in igramo pik fanta, ki ga spustimo, če igra West majhno karto. Če naredimo vzetek s fantom, bomo deveti štih razvili v srcu ali križu, če pa fanta vzame East, imamo v tej barvi sedaj dva prehoda na mizo in bomo lahko pri Eastu impassirali celotnega križa ter tako naredili vsaj deset vzetkov.

Še roki Westa: 7643, T8754, K976, - in E: Q98, K93, JT8, JT97.